perjantai 11. helmikuuta 2011

Hallitsematonta ruumiintoimintaa...

Seuraavan tekstin tarkoitus ei ole provosoida eikä loukata, joten hernepussit voi pitää kaapissa. En ole kirjoittamisen ammattilainen, ja pahoittelen jo etukäteen, jos en saa ajatuksiani/mielipiteitäni tuotua julki oikealla tavalla ja sen vuoksi joku loukkaantuu. 
Haluan kertoa tarinan ennakkoluuloistani.

Perheemme uusin jäsen on kolmikuinen vauva. Kuten monet varmasti tietävät, ei pieni ihmisenalku hallitse ruumiintoimintojaan juuri ollenkaan. Varsinkin peräpäähän liittyvät toiminnot voivat aiheuttaa ympärilleen aikamoista sotkua, jota on hyvä välttää erilaisin keinoin. Lähes kaikki vauvat tarvitsevat pepun suojaksi jonkinnäköisen asusteen, jota yleisesti vaipaksi kutsutaan. Vauvoihin liittyvä tavara- ja tarvikepaljous on muutenkin päätähuimaava ja vaippojakin löytyy moneen lähtöön (vaikka oikeasti vauvan perustarpeet tyydyttyvät rakkaudella, ruualla sekä lämmöllä ja läheisyydellä).

Nykyaikana, länsimaisessa kulttuurissa, vauvoille käytetään yleisesti kertakäyttöisiä vaippoja, joita löytyy jokaisesta kaupasta tai marketista. Vaihtoehtona kertakäyttövaipoille on erilaisia, pestäviä kangasvaippoja eli kestovaippoja.

Kuusi vuotta sitten, Esikoisella, käytin kertakäyttöisiä vaippoja, koska en ollut Kestoilija koska vain ja ainoastaan aito Kestoilija voi käyttää Kestiksiä? Mutta hetkonen, jos olisin käyttänyt Kestovaippoja, olisinko ollut Kestoilija? Mutta kun en halunnut olla Kestoilija, koska olen mieluummin ihan Tavis ja eihän nyt Tavis voi pestäviä kangasvaippoja lapsellaan käyttää...?? Kestoilijan täytyy olla Fanaattinen Kestoilija ollakseen Kestoilija!

Olen itseasiassa alkanut vihaamaan sanaa "Kestovaippa". Siitä tulvahtaa mieleen fiktiivinen kuva isosta torista, jossa kaksi ryhmää ihmisiä, vanhempia, huutavat toisilleen naamat punaisina kuin mielenosoituksessa konsanaan.

"Maailma tuhoutuu!"

"Hemmetin Hipit!"

No eihän tuonne uskalla väliin mennä, olen hiljaa, niinkuin politiikasta tai uskonnosta puhuttaessa ja vaihdan lapselle vaipan. Jos ääneen sanoo, että käyttää kertakäyttövaippoja, niin Kestoilija piirtää ristinmerkkejä ilmaan ja kaivaa valkosipuleita esiin, koska vain ja ainoastaan aito Kestoilija on hyvä ihminen, hyvä äiti ja oikealla tavalla ympäristötietoinen? Ja jos Kestoilija kertoo Tavikselle omasta näkemyksestään, Tavis nostaa karvat pystyyn ja mutisee jotain hömpötyksestä... 

Pattitilanne.

Olen jo vuosia ihan reippaasti kierrättänyt kartongit, pullot, lasit, metallit, paperit ja kompostikin löytyy tuosta metsänreunasta. Yritän välttää turhaa ostamista ja mieluummin "tuunaan" vanhoja, kuin ostan uutta. Vaatteita, kenkiä ja laukkuja ostetaan vain tarpeeseen, enkä ajele ostoskeskuksiin "shoppailemaan". Poikkeuksena tietysti askartelutarvikkeet, joita vaan on pakko joskus ostella yli tarpeen... Haluaisin ostaa enemmän kirpputoreilta, mutta en jotenkin vain löydä ikinä mitään hyödyllistä, aarteita vain. Kai haluaminen lasketaan edes puolikkaaksi teoksi? Olen lentomatkustanut lomille elämäni aikana vain (?) keskimäärin kuuden vuoden välein ja ostopäätöksiini saattaa vaikuttaa kotimaisuus, paikallisuus sekä pakkausmateriaalit. Pidämme kodin lämpötilan n. 20 asteessa (koska sähkö on kallista) ja lämmitämme taloa myös oman pihan puilla, takan avustuksella. Autoni kuluttaa liikaa, mutta se on hyvä auto ja valmiiksi tehty, joten en vaihda sitä uuteen, vähempipäästöisempään, ajan mieluummin vähemmän. En koe leimautuvani tietynlaiseksi ihmiseksi näiden seikkojen vuoksi, joten miksi ihmeessä pestävien vaippojen vuoksi leimautuminen niin pelottaa?

Eräänä päivänä Kuopusta odottaessani, avasin varovasti tietokoneen ja vieläkin varovaisemmin availin internetsivuja, joissa näistä pestävistä vaipoista tietoa löytyy... AIO, TSI, PUL, PES, lanoliinit, taskut, imut, imssevimsset ja futsipuntsit silmissä vilisten tuskastuin. No niin just, avaruusinsinöörihän tässä täytyy olla, jotta jotain ymmärtäisi! Ja tietysti sellainen Kestoilija. Kestoilijoille varmaankin järjestetään jotain kursseja ja koulutusta. Joo ja ainakin pitää olla Diplomi seinällä! Ennen sitä ei yhtäkään kestovaippaa lapsellaan saa pitää!

Viime syksynä alkoi äitiysloma. Eskarilainen jätti äidin joka päivä yksin kotiin haahuilemaan. Huomasin järkytyksekseni, kuinka paljon vuorokaudessa onkaan tunteja. Oli aikaa ajatuksille ja mietiskelylle... Sitten yhtenä päivänä, virkkuukoukku ja lankakerä käsissäni se iski ja ajatus selkiintyi! Eikös tämä nyt ole ihan sama juttu kuin muutama vuosikymmen sitten?

Jotain mikä pitää kosteuden pois ympäristöstä ja lapsen vaatteista,
jotain mikä imee sitä kosteutta sekä jotain mikä tuntuu vauvan peppua vasten pehmeältä ja kuivalta!!!!

Yhtälöön lisättiin muutama käytetty vaippa nettihuutokaupasta, muutama äitiyspakkauksesta sekä muutama vaippa ja pussillinen kankaita ystäviltä ja tuttavilta lahjoituksena. No miksikäs ei, kokeillaan! Vaikka se yksi päivässä! Se on kuitenkin se yksikin, jonka voi muuten pestä muun pyykin seassa, vuodessa monta sataa kertakäyttövaippaa vähemmän kaatopaikoilla! Ihan niin kuin Kelakin kannustaa! Ja jos ei toimi, niin sitten laitetaan vaipat kiertoon.

Nyytti syntyi, päästiin kotiin sairaalasta ja mies lähti takaisin töihin, pois jaloista pyörimästä.
Me kokeiltiin!
Hei, täähän toimii, eihän nää falskaakaan, täähän tuntuu kuivalta, onpas pehmeä!
Huomasin, että päivä päivältä käytin vauvallani enemmän pestäviä vaippoja, siihen jäi vähän koukkuun.

Mutta poika on aika kova nukkumaan ja öisin oli tietysti kertakäyttövaippa käytössä (onhan ne niiiiin paljon paremmat?!). Jouduin kuitenkin nielemään ennakkoluuloni tästäkin asiasta, kun totesin, että ne on ne kertakäyttöiset, jotka meillä öisin falskaa... Oikeanlainen se kosteutta imevä osa ja poika nukkuu entistäkin paremmin!

Eikä ne muuten lyhyillä kyläilyreissuillakaan huonot ole. Ainoa ero kertakäyttöisiin on se, että meillä on pieni pyykkipussi kassissa mukana.

Ja sitäpaitsi uskon, että pestävien vaippojen kanssa pulaaminen auttaa Kuopusta aikanaan oppimaan nopeammin kuivaksi, kun itsekin keskityn niihin peräpään ruumiintoimintoihin enemmän. Esikoisen kanssa olin nimittäin vähän laiska pottajutun kanssa ja poika ei varmaan vieläkään olisi kuiva ilman Avoppia! Mutta eikös se ensimmäinen lapsi ole kaikissa asioissa vähän niinkuin harjoituskappale?

Nyt olen oppinut vähän jopa alan sanastoa ja tiedän jo jotain erilaisista kestovaipoista ja niiden ominaisuuksista.
Enkä enää vihaa tuota sanaakaan.
Kestovaippa, sehän on ihan kuvaava ja hyvä sana pestäville, uudelleenkäytettäville kangasvaipoille.


Kaiken edelläkirjoittamani olisin voinut tiivistää yhdeksi,
(vaikkapa naamakirjassa julistettavaksi) 
lyhyeksi lauseeksi: 
MEILLÄ KÄYTETÄÄN KESTOVAIPPOJA!

(mutta enpäs tiivistänyt, kun tykkään jaaritella...)


En tuomitse, syyllistä tai arvostele ketään muuta omista valinnoistaan. Tällä tekstillä halusin vain ja ainoastaan tuoda omia ajatuksiani julki. Enhän puutu siihenkään, minkälaisia vaatteita muut vanhemmat lapsillaan käyttävät tai minkälaisissa vaunuissa he vauvojaan nukuttavat!
Jokainen toimii ja tekee, niinkuin haluaa.
Tietysti, jos joku tämän lukee, innostuu kokeilemaan kestovaippoja
ja sen vuoksi kaatopaikoille päätyy yksikin jätevaippa vähemmän,
olen taas vähän onnellisempi ihminen!

Maailmassa on paljon tärkeämpiäkin asioita kuin se, minkälaisia vaippoja vauvallaan käyttää. Vauvaperheen arjessa pääosassa eivät ole vaipat, vaan se, että vauvasta huolehditaan!

Moni on kysynyt, että onko kestovaipat parempia? Tuohon on vaikea vastata, kaikenlaisissa vaipoissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Muutaman kuukauden kokemuksella voin kertoa, että meillä kestovaipat ovat olleet parempia. Ei ehkä helpompia, mutta ei kyllä vaikeampiakaan. Nyt ei joka päivä tarvitse viedä ylimääräistä, haisevaa, roskapussia ulos eikä joka viikko kantaa kaupasta vaippapakettia kotiin.
Viikossa tarvitsee pestä pyykkiä vain muutama koneellinen enemmän.


Ja koska blogitekstiä ei voi julkaista ilman kuvia, tässä Lakun hallitsemattomat ruumiintoiminnot:On se kiva tulla kotiin, kun saa huomata koirankin olevan kiinnostunut kirjallisuudesta ja sisustamisesta. (Huomaa huonekaluilla blokattu sohva, jotta pirulainen ei menisi sinne klapeja jyrsimään, eikä tällä kertaa kyllä mennytkään.)

5 kommenttia:

 1. Minulla ei ole lapsia, ainakaan vielä, mutta aiheeseen liittyviä keskusteluja on käyty. Kerran jopa vaipoista. Ja silloin julistin, että minä en ainakaan aio itseäni rasittaa kestovaippojen kanssa pulaamisella ja niiden pesemisellä, jos tähän talouteen joskus lapsukainen ilmaantuu.

  Miehen asenne oli ensin lähinnä kysymysmerkki, mutta kun selitin mitä se kestovaippa tarkoittaa, hän taisi innostua. Hänhän se meillä muutenkin enemmän kierrättää, minä teen sitä jos siitä ei ylimääräistä vaivaa itselleni ole. Tiedän, olen paha ihminen. (tähän sarkastinen hymiö, jos sellaista onkaan)

  Ja tiedän, että lapsettomana minulla ei juuri ole oikeutta ottaa kantaa vaippoihin tai muihin lapsiin liittyviin asioihin. Mutta otinpa kuitenkin. :)

  VastaaPoista
 2. Tottakai on oikeus ottaa kantaa!!! :-) Mutta, niin kuin olen Esikoiselle opettanut, ruokaa ei saa sanoa pahaksi, ennekuin on maistanut edes yhden haarukallisen!

  Ja ihanaa, kun kommentoit! Ja jos keksit, miten se sarkastinen hymiö tehdään, kerro toki! Olisi monessa kohtaa elettyä elämää auttanut väärinkäsitysten ennaltaehkäisemisessä! ;-)

  VastaaPoista
 3. Hyvä teksti. =)
  Olisin voinut aika moneltaa osin kirjoittaa tuon saman itsestäni, tosin oman lapsen vauva-aikana en ollut varsinaisesti kestovaippoja vastaan, ennemminkin niistä ei saanut tarpeeksi tietoa, ennen kuin kapalo oli jo sylissä ja siinä vaiheessa ei paljon jaksanut miettiä mikä vaippa oli alla kunhan oli vaippa...
  Nyt jos toinen tulisi, niin kestovaippalinjalle lähtisin, nyt tietäisin mistä on kyse.

  VastaaPoista
 4. Heippa Koo!
  Näin vähän epäilinkin kirjoittaessani, että varmaan aika moni itseään tuosta tunnistaa ja itselläni juuri ne ennakkoluulot siitä tiedonpuutteesta johtuivat... :-)
  Ja itse aion kyllä auttaa ja kertoa näistä "tietämättömille" suu vaahdossa!!
  Niin siis tietysti niille jotka kysyvät itse apua ja ovat kiinnostuneita kokeilemaan!!!!!!

  VastaaPoista
 5. Kiitos Hanne samoin Sinulle!! :-) Kylläpä lämmitti sydäntä!

  VastaaPoista

Jätä ihmeessä viesti, jos mieleesi tuli jotain!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...